Można usmażyć je na płasko, podobnie jak placki ziemniaczane, ale ja zdecydowanie bardziej polecam Wam uformowanie tych placuszków tak, jak na mielone:) 300 g kaszki kuskus bulion drobiowy 2 średniej wielkości cukinie 1 marchewka 1 duża cebula 2 łyżki mąki 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszne placki z kuskusu z dodatkiem tartej marchewki oraz cukinii. Dziś chciałabym zabrać Was ze sobą na kulinarną ucztę, właśnie z placuszkami w roli głównej:) Dodatkowo: śmietankowy serek kanapkowy kilka pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek zioła prowansalskie (opcjonalnie) Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by bulion był ponad 1 cm nad kaszą. Gdy kasza z cebulą lekko już przestygnie dodajemy mąkę oraz skórkę z cytryny i wbijamy jajka. Gdy placuszki lekko przestygną smarujemy je serkiem śmietankowym, a na wierzchu układamy połówkę pomidorka oraz kilka plasterków rzodkiewki. Miskę z kaszą odkładamy na kilka minut, by wchłonęła ona płyn. Udostępnij Zapisz Podczas letnich dni zwykle wybieram dania szybkie do przygotowania i takie, które same w sobie kojarzą mi się z latem. Placki z cukinii lubię bardzo, więc często przygotowuję je w różnych wariantach. Moc palnika zmniejszamy i smażymy placuszki z obu stron na złoto.