Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki

Martyna
Przetwory
17.06.2020 19:30
Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki

Składniki na półlitrowy słoik: – 500ml wody – 1 pęczek rzodkiewek – 3-4 łyżki wody po kiszonych ogórkach – 2 liście limonki kaffir – 2 małe ząbki czosnku – ½ łyżki soli – ¼ łyżeczki gorczycy – ¼ łyżeczki ziaren kolendry – ¼ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Domowe kiszonki lub takie od zaufanych dostawców powinny od czasu do czasu pojawiać się w naszej diecie. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym przy kolejnym wpisie. Do wyparzonego słoika wkładamy umyte i oczyszczone rzodkiewki pozbawione natki i ogonków, przyprawy, całe ząbki czosnków oraz wodę po ogórkach. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 4-5 dni. Upraszczając, dbają o dobry stan naszych jelit, co korzystnie wpływa na naszą odporność.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/kiszone-rzodkiewki-i-czosnek-o-aromacie-limonki/