mąki pszennej - 2 łyżki oleju - szczypta proszku do pieczenia - 450 g mrożonego szpinaku Krem: - 300 ml śmietanki 36% - 2 serki naturalne Bieluch - 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku) - 1 op. cukru wanilinowego (16g) - 300 g truskawek - 2-3 łyżki żelatyny Nie potrafię powiedzieć która lepsza 😀 Zdania mojej Rodzinki podzieliły się po równo 😉 Rolada jest super, choć problematyczne może okazać się jej zwijanie – początkowo masa nie jest dość sztywna, tężeje w lodówce, więc przy zwijaniu część masy może Wam lekko wypłynąć. Ostatnio przygotowałam szpinakową roladę z kremem bananowym i tak bardzo mi ona zasmakowała, że zrobiłam ją ponownie, tym razem w wersji truskawkowej. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Pamiętajcie, aby przy rozprowadzaniu jej na biszkopcie szpinakowym nie rozprowadzać jej do samego brzegu. Miksujemy ponownie, tylko do połączenia. Żelatynę podgrzewamy na maleńkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. 200 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z niewielką ilością proszku do pieczenia. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy na lekko namoczoną bawełnianą ściereczkę (papierem do góry). Podczas zwijania masa jest jeszcze troszkę luźna, tężeje po schłodzeniu w lodówce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając oba cukry. Łączymy z około 1 łyżką masy, mieszamy.