Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem

Martyna
Boże Narodzenie
16.12.2017 21:50
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem

Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka – 2 łyżki oleju – 2 łyżki mąki (np. bezglutenowej) – 1 łyżeczka soku z cytryny – 250g serka śmietankowego – 200-300g wędzonego łososia – 1-2 ząbki czosnku – pęczek koperku, posiekanego – kilka kropel z cytryny – sól, pieprz Szpinak bardzo dokładnie myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do miski, dodajemy olej, sok z cytryny i przy użyciu melaksera lub blendera miksujemy na jednolitą masę. Na wystudzone ciasto szpinakowe nakładamy równą warstwę serka z przyprawami, posypujemy posiekanym koperkiem, układamy obok siebie plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryną i ciasno zawijamy. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu jest rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Na koniec, na bardzo małych obrotach miksera dodajmy do piany mąkę i masę szpinakową. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (Uwaga! Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Białka przekładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Serek kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/rolada-szpinakowa-wedzonym-lososiem-koperkiem/