Ciasteczka mocno kakaowe (bez glutenu)

Sylwia
Desery
15.06.2020 19:08
Ciasteczka mocno kakaowe (bez glutenu)

Składniki na 15-20 ciasteczek 130 g miękkiego masła 100 g cukru 190 g maki bezglutenowej np 50 g mąki owsianej bez glutenu 80 g mąki ryżowej 60 g skrobi (u mnie kukurydziana, ale może być również tapioka) 30 g gorzkiego kakao 1 jajko 50 g roztopionej czekolady (u mnie 70%) 40 g miodu 40-50 g czekoladowych dropsów – u mnie mleczne 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe – przygotowanie Ciasteczka bezglutenowe mocno kakaowe Jak napisałam w tytule ciasteczka są mocno czekoladowe a raczej kakaowe. RADA1 – ciasteczka nie musicie mocno spłaszczać, gdyż w piekarniku pod wpływem temperatury rozleją się. RADA3 – podczas formowania kulek, dłoń można delikatnie zwilżyć wodą, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak kleiło do rąk. Gotowe ciasto albo zostawiamy w obecnej misce albo przekładamy do mniejszej i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia na około 1,5-2 godziny. RADA 4 – po uformowaniu pierwszej blachy ciasteczek, nieużywane ciasto włóżcie z powrotem do lodówki, żeby się nie roztopiło. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Zdjęcie 1 – pierwsza tura ciasteczek, mocno spłaszczone na blaszce, przez co po upieczeniu były płaskie Jeśli chcecie, aby ciasteczka były mnie kakaowe, dodajcie mniej gorzkiego kakaa a czekoladę deserową zamieńcie na mleczną. Zdjęcie 2 – tura druga, kulek praktycznie nie spłaszczałam, dzięki czemu ciasteczka są bardzie wypukłe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/ciasteczka-mocno-kakaowe-bez-glutenu/