Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

Milena
Przetwory
15.06.2020 14:51
Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

1,2 kg ogórków gruntowych 2 papryki czerwone (400 g) 2 cebule (200 g) 2 łyżki soli Zalewa: 300 ml oleju (1,5 szklanki) 200 ml octu 10% (szklanka) 180 g cukru (szklanka) pół łyżki soli Przygotowanie Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w kostkę, papryki w paski. Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki: główka młodej kapusty (moja miała około 700 g, poza sezonem można użyć pół główki białej kapusty) Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy z wody i zalewamy chłodną (nie musi być całkowicie zimna) zalewą. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/06/dlugoterminowa-surowka-z-kapusty-ogorkow-i-papryki/