Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

Sylwia
Ciasta
18.11.2019 14:51
Bezglutenowe bułeczki cynamonowe

Składniki na tortownicę 25 cm 1 duże jajko 270 g mąki bezglutenowej np 40 g mąki gryczanej 40 g mąki owsianej bez glutenu 60 g mąki ryżowej 120 g skrobi + 10 g do podsypania – u mnie 50 g tapioki, 30 g kukurydzianej, 40 g ziemniaczanej 7 g suchych drożdży 40 g miękkiego masła 80 g serka ricotta w temperaturze pokojowej * 7 g łusek babki jajowatej 180 g lekko ciepłego mleka 5 g zmielonego siemienia lnianego 30 g cukru *serek ricotta można zastąpić twarogiem śmietankowym lub innym zmielonym twarogiem Dodatkowo do środka bułeczek cynamon (np cejloński) cukier kilka łyżeczek 30-40 g roztopionego masła Na wierzch jajko do smarowania przed pieczeniem cukier puder 1-2 łyżeczki wody orzechy laskowe (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na nią ciasto i delikatnie zagniatać, do momentu aż ciasto nie będzie się kleił do rąk (pamiętajcie, że im więcej mąki dodacie tym bułeczki po upieczeniu będą twardsze i szybciej zrobią się kruche). Piec około 25 minut – u mnie najpierw 20 minut grzanie góra dół a następnie 5 minut z termoobiegiem. Następnie pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie każdy miał około 5-6 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie radzę jednak z tym przesadzać, gdyż mało słodkie zawsze można dosłodzić lukrem lub cukrem pudem, natomiast z przesłodzonymi nie jest już tak łatwo. Stolnicę obsypać mąką z tapioki (zacząć od około 10 – 20g). Po pierwsze szybko odświeża bułeczki a po drugie według mnie bezglutenowe bułeczki cynamonowe lepiej smakują na ciepło. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać za pomocą szpatułki (ciasto nadal może być zbyt rzadkie, żeby można było to zrobić rękami). Żeby dłużej zachowały świeżość dodałam do środka serek ricotta, który według mnie sprawdził się dosyć dobrze 🙂 Zachowanie świeżości, czyli jak szybko trzeba je zjeść 😉 Upieczone odstawić do wystudzenia na około 30 – 60 minut. Stolnicę delikatnie obsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 7-10 mm. W koszu oczywiście nie wylądowały, gdyż podgrzane w kuchence mikrofalowej (wystarczy dosłownie 20 sekund) ponownie były mięciutkie i pulchniutkie 🙂 Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie pracować (bąbelkować)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-buleczki-cynamonowe/