Robimy sushi w domu - uramaki czyli maki odwrotnie rolowane

Agnieszka
Przekąski
07.06.2020 9:11
Robimy sushi w domu - uramaki czyli maki odwrotnie rolowane

szklanka ryżu do sushi opakowanie glonów nori (6-8 sztuk) 2 - 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru łyżeczka soli słoiczek imbiru marynowanego wasabi (wedle uznania) sos sojowy (wedle uznania) 150 g łososia wędzonego pół papryki czerwonej długi ogórek serek śmietankowy typu almette sezam biały lub czarny Następnie z wyczuciem przekręcamy nori górą do dołu tak aby ryż z sezamem znalazły się od spodu. A w kolejnej piątej części dowiesz się jaki jest mój ulubiony rodzaj sushi :) Poprzednie części cieszyły się dużym zainteresowaniem dlatego postanowiłam dziś pokazać jak zrobić te śmieszne sushi odwrotnie zrolowane :) Pamiętajmy aby z prawej i lewej strony wykleić nori ryżem dokładnie do końca, żeby potem łatwiej się kroiło pierwszy i ostatni kawałek. Pamiętajmy że krawędź maty przesuwa się w górę, żebyśmy jej nie zrolowali do środka sushi :) W części pierwszej dowiesz się co kupić i jak się przygotować. (kliknij tutaj) W części trzeciej zrozumiesz jak zwinąć swoje pierwsze sushi. (kliknij tutaj) W części drugiej nauczysz się gotować ryż. Mieszamy do połączenia się składników i każdy kawałek sushi maczamy w takim sosie. Wyklejamy nori ryżem często maczając palce w misce z wodą. Na przekręcone nori nakładamy warzywa skupiając składniki wzdłuż jakieś 3 centymetry od dolnej krawędzi. Zapraszam do przygody z sushi :) Następnie nakładamy na to matę i dociskając staramy się zachować okrągły kształt. Zapoznajcie się z dokładną instrukcja i zdjęciami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://surowkowezycie.blogspot.com/2020/05/robimy-sushi-w-domu-uramaki-czyli-maki.html