Drożdżówki wyrabiane w robocie kuchennym okazały się łatwe do zrobienia a ja myślałam że to takie trudne :) Składniki na ciasto: - 500 g mąki (100 g razowej i 400 g pszennej tortowej) - 50 g drożdży - szklanka mleka - 4 łyżki cukru - 50 g masła - 2 jajka Składniki na kruszonkę: - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 50 g masła Zwiniętą roladę tniemy na części i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwsze zagniatamy na wolnych obrotach a potem przez 5 minut na szybkich. Zarobione ciasto w misce przykryte ściereczką wkładamy do piekarnika na pół godziny. Odstawiamy zaczyn na 20 minut pod przykryciem (może być przykryte ściereczką). Po 20 minutach wrzucamy wszystkie pozostaje składniki ciasta (pozostała mąka, mleko z masłem i jajka) i włączamy zagniatanie. Dodajemy 4 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Po pół godziny przygotowujemy stolnicę (może być silikonowa) podsypujemy mąką i wykładamy połowę ciasta. Wszystkie składniki (w tym zimne masło) siekamy nożem aby powstały grudki.