4 okrągłe cukinie (mogą być również podłużne ale te efektowniej wyglądają) garść rukoli pół puszki kukurydzy pół kostki fety (ok. 100-150 gram) szczypta papryki wędzonej łyżeczka ziół włoskich (rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka) świeże lub mrożone gałązki rozmarynu oliwa do polania sól, pieprz W tym roku mocno stawiam na dania bezmięsne. Nie mówię, że już nigdy nie zjem kiełbaski z grilla albo suchej krakowskiej na kanapce ale zdecydowanie ograniczam mięsne składniki w mojej kuchni. W tych poszukiwaniach natknęłam się gdzieś na zdjęcie przedstawiające danie z użyciem takiej właśnie okrągłej cukinii. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (najlepiej na termoobiegu) i wkładamy nasze cukinie na około pół godziny. Jeśli używamy podłużnej cukinii to przekrawamy ją wzdłuż na pół, również wydrążamy, przygotowujemy farsz i napełniamy połówki. Coraz częściej się przekonuję, że dania typu: co znajdę w lodówce - są najlepsze :) Inspiracji na dania bezmięsne szukam głównie w książkach i czasopismach. Spodobała mi się ale nie spotkałam jej wcześniej w sklepach. Napełniamy cukinie farszem, przykrywamy ściętym czubkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym.