Składniki / 4 porcje: ciasto: – 100 g masła – 200 g szklanki mąki – 2 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 15 plasterków pikantnej kiełbaski chorizo – ok. 10 szparagów – 200 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu ( u mnie bez laktozy) –2 łyżki tartego parmezanu – 2 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Wyłóż ciasto na przygotowane małe tartaletki ( u mnie z tego przepisu wychodzi 4 o średnicy 12 cm). Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Następnie wyciągnij z piekarnika i zalej mieszanką jajeczno -serowo – śmietanową. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.