Ulubiona focaccia (4 składniki)

Wilk
Dania mączne
05.06.2020 21:19
Ulubiona focaccia (4 składniki)

przepis Składniki ► drożdże świeże [10 g] lub suszone [3 g/ 1 łyżeczka] ► miód [10 g / 1 łyżeczka] ► mąka chlebowa [400 g] ► oliwa [50 g / 5 łyżek] Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Przepis inspirowany: focaccią autorstwa Samin Nosrat, z serialu Cztery Składniki Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Tak wymieszane ciasto przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej na noc lub na 8-12 godzin. Składniki na focaccię Drożdże To pieczywo nie zawiera dużej ilości drożdży, to ze względu na długi czas wyrastania, który zapewnia odpowiednią ilość powietrza wtłoczonego do ciasta. Wystarczą: duża miska do mieszania i wyrastania ciasta łyżka do mieszania (najlepiej duża drewniana) blacha do pieczenia o wymiarach 24 x 34 cm ewentualna skrobka lub silikonowa szpatułka do wydobycia ciasta z miski Na 1 kawałek 153 kcal, 25 g węglowodanów, 5 g tłuszczu, 4 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii Aby ciasto łatwiej wyjmowało się z blachy, można wyłożyć całość papierem do pieczenia i oliwę lać bezpośrednio na papier. Jeśli decydujemy się na przykrycie ściereczką, warto natłuścić wierzch ciasta, aby podczas wyrastania nie przeschło. W przepisie podaję opcję z użyciem drożdży świeżych i suchych, przepis wyjdzie równie dobrze w obu opcjach. Mąka Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się mąka chlebowa w typach 650-720, choć można sięgnąć także po typ bardziej uniwersalny Dodatkowo: ► sól [1,5 łyżeczki] ► woda [300 ml do ciasta i 30 ml do solanki] ► ulubione dodatki [suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, oliwki, świeże zioła). Mocno rafinowana oliwa jest pozbawiona większości smaku, więc w tym przepisie będzie dość kiepskim wyborem, dając nam tłustą focaccię bez wyraźnego aromatu. np. 550. Oliwa Oliwa jest tu kluczowym składnikiem, bo używamy jej w sporej ilości, ciasto po upieczeniu całe nią pachnie. W tym przepisie używamy solanki, którą wylewamy bezpośrednio na surowe ciasto. Wiele, o ile nie większość przepisów na focaccię zakłada posypywanie ciasta solą i oblanie oliwą przed pieczeniem. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Gdy piekarnik się rozgrzeje, do miseczki dodać 30 ml zimnej wody, 1 łyżkę oliwy i 3 g soli (1/2 łyżeczki). Przechowywanie i mrożenie Focaccia powinna być przechowywana w szczelnym zamknięciu lub szczelnie owinięta, aby nie przeschła. Focaccia z tego przepisu wychodzi chrupiąca na brzegach i lekka jak chmurka. Po upływie czasu wyrastania, blachę o wymiarach 34 x 24 cm natłuścić 2 łyżkami (20 g) oliwy. Z książki Salt, Fat, Acid, Heat dowiedziałam się właśnie tego – oliwa powinna nam smakować, podobnie jak wino. *Jeśli używamy drożdży suchych, należy je rozpuścić w wodzie z miodem i oliwą i dopiero wtedy dodawać mąkę. Solanka pięknie nawilża ciasto, sprawia, że wierzch staje się elastyczniejszy i wypieka się bardziej chrupiący. Wysoka cena nie zawsze świadczy o tym, że dana oliwa trafi w nasze gusta smakowe. Dodać 300 ml (300 g) ciepłej wody i 20 g oliwy. Zawsze uważałam focaccię za mało ciekawe, lekko suche pieczywo, bo z takim właśnie się spotkałam. Ten składnik nie tylko nadaje słodyczy, ale podczas kilkugodzinnej fermentacji ciasta pięknie uwypukla smak słonego i lekko kwaskowatego ciasta. Piec przez 25-30 min w 220 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), do uzyskania rumianej skórki. Dosypać 400 g mąki i 5 g (1 łyżeczkę) soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/06/ulubiona-focaccia.html