Quiche z pomidorami i ziemniakami

Obiad
29.08.2017 8:27
Quiche z pomidorami i ziemniakami

Składniki /4-8 porcji: – 400 g gotowego ciasta francuskiego lub: – 250 g kostki schłodzonego masła – 225 g mąki pszennej – płaska łyżeczka soli – 120 ml zimnej wody Nadzienie – 3 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w plastry o grubości 5 mm, – 3 duże jajka – 180 ml gęstej śmietany – ok. 4 łyżki tartego parmezanu – ½ łyżeczki oregano – sól i pieprz – 2 duże dojrzałe pomidory Przygotowanie: Wersja trudniejsza jeśli sami robimy ciasto francuskie : Mąkę i sól wsyp do miski. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się połączą – w cieście powinny być widoczne grudki masła wielkości ziaren grochu. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 30 minut aż masa się zetnie a ciasto będzie miało złoty kolor. Ciasto złóż mniej więcej w jednej trzeciej jego wysokości ku górze oraz dwóch trzecich wysokości ku dołowi. Staraj się nie rozcierać masła zbyt dokładnie – na cieście powinny być widoczne maślane żyłki. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń je z foli i ułóż na chłodnej, oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkuj ciasto, wałkując ku górze, tak by jeden z boków prostokąta był trzykrotnie dłuższy niż na początku. Obróć prostokąt o 90 stopni i znów rozwałkuj w jednym kierunku tak, by dwukrotnie zwiększył swoją wysokość. Ziemniaki pokrój w plasterki ok 5 mm grubości i podgotuj kilka minut. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/quiche-z-pomidorami-i-ziemniakami/