Składniki na masę serową: – 300g skyru naturalnego – 300g skyru waniliowego – 140g płynnych białek (4 białka) – 25g żelatyny + 125ml wrzątku – 3-4 łyżki erytrolu – ekstrakt waniliowy – szczypta soli Ostatnim razem, kiedy na blogu pojawił się przepis na skyrnik – sernik na zimno ze skyrów na spodzie z płatków owsianych z borówkami FIT, bardzo się Wam spodobał, więc mam nadzieję, że dzisiejsza wersja również przypadnie Wam do gustu. Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak sernik na zimno z sezonowymi owocami, które w coraz większych ilościach pojawiają się w warzywniakach. Składniki na galaretkę: – 300g borówek – 100g truskawek – 1 opakowanie galaretki krystalicznej o smaku truskawka-wanilia + 250ml wrzątku MASA SEROWA: Skyrnik wyciągamy, układamy na nim równomiernie umyte borówki oraz pokrojone na ćwiartki truskawki i zalewamy TYLKO połową galaretki, by owoce nie wypłynęły na wierzch, schładzamy w lodówce. Przy podziale na 10 kawałków, jeden to ok. 111kcal, B: 11,6g, T: 0,1g, W: 16,1g. GALARETKA: Gdy masa serowa stężeje, galaretkę rozpuszczamy w połowie gorącej wody podanej na opakowaniu (250ml) i studzimy. Uwielbiam ten okres w roku, kiedy mamy taki duży wybór świeżych warzyw i owoców, które nie są importowane z ciepłych krajów. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.