Najlepszy żytni zakwas na chleb

Martyna
Fit
02.06.2020 20:34
Najlepszy żytni zakwas na chleb

Dodatkowo: mąka żytnia 2000 i woda, czysty litrowy słoik Dzień 1: Do czystego i suchego słoika wsypujemy 4 łyżki mąki i 4 łyżki ciepłej wody, całość mieszamy wąskim końcem drewnianej łyżki. 🙂 Składniki na start: – 4 łyżki mąki żytniej 2000 – 4 łyżki ciepłej wody Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. Dzień 2: Dokarmiamy zakwas 2 łyżkami mąki żytniej 2000 i 3 łyżkami ciepłej wody, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy. Od tego czasu, cały czas podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Pierwsze chleby na zakwasie mogą nie być dla Was zadowalające – wtedy można dodać odrobinę drożdży. 4. Mąka musi być świeża – zakwas nie wyjdzie ze starej mąki. 3. Jeżeli na wierzchu wytrąca się woda – dodawaj więcej mąki. 2. Jeżeli na zakwasie pojawi się pleśń – całość wyrzuć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/najlepszy-zytni-zakwas-na-chleb/