Składniki na 2 quesadille: – 4 placki włoskiej piady lub tortilli (przepis na domową tortillę znajdziesz tutaj, tutaj i tutaj) – 400g kurczaka + przyprawa do gyrosa lub inna ulubiona – 100-150g sera mozzarella (najlepiej mini kulki) – 100g kukurydzy – 80g koncentratu pomidorowego – 1/2 papryki – 1 czerwona cebula – 2 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – oliwa Kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni wraz z ulubionymi przyprawami. Mają świetny skład, o wiele lepszy od placków tortilli, które możemy spotkać w sklepach – stąd chętnie korzystam z nich szykując szybkie, nieskomplikowane obiady. Ser kroimy w kostkę lub jeśli używamy mini kulek – na ćwiartki. Skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-15 minut, w zależności do tego jak chrupkie placki chcemy uzyskać. Na 2 z 4 placków układamy usmażonego kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę oraz ser.