Składniki
- 1,5 kg ogórków
- 1 pęczek koperku
- 7 ząbków czosnku
- 10 kulek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- kilka liści chrzanu
- 2 łyżki soli
- kilka liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
Przepis
Ogórki dokładnie myjemy a następnie osuszamy.
Do dużego słoika bądź glinianego naczynia wrzucamy połowę ogórków, następnie dodajemy gorczycę , ziele angielskie, kilka liści laurowych, kilka ząbków czosnku, liście czarnej porzeczki, oraz liście chrzanu.
Czynność tą powtarzamy, dodatkowo dodając koper. W 1,5 litra wrzącej wody rozpuszczamy sól, następnie zalewamy nią nasze ogórki.
Słoik przykrywamy talerzem, aby ogórki nie wypływały na wierzch.
I gotowe.