Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS

Ewelina

Przekąski

21.06.2017 13:40

Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS

Składniki

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 pęczek koperku
  • 7 ząbków czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka liści chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • kilka liści czarnej porzeczki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)

Przepis

Ogórki dokładnie myjemy a następnie osuszamy.

Do dużego słoika bądź glinianego naczynia wrzucamy połowę ogórków, następnie dodajemy gorczycę , ziele angielskie, kilka liści laurowych, kilka ząbków czosnku, liście czarnej porzeczki, oraz liście chrzanu.

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #1

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #2

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #3

Czynność tą powtarzamy, dodatkowo dodając koper. W 1,5 litra wrzącej wody rozpuszczamy sól, następnie zalewamy nią nasze ogórki.

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #4

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #5

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #6

Słoik przykrywamy talerzem, aby ogórki nie wypływały na wierzch.

Zdjęcie Ogórki małosolne - NAJLEPSZY PRZEPIS #7

I gotowe.