Tarta cytrynowa z pianką bezową

Kasia
Ciasta
01.06.2020 15:38
Tarta cytrynowa z pianką bezową

Zagniatamy ciasto ze składników podanych wyżej ,zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na ok 30 min,następnie rozwałkowujemy(ja lubię wałkować kruche ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej,bo nigdzie mi nie przywiera,po rozwałkowaniu ściągamy górną folię) wykładamy ciasto na formę do tarty o średnicy 25 cm i dokładnie wyklejamy nim spód i brzegi nakładamy na na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasolą zwykłą(ja kupiłam fasolę jaś i już wielokrotnie jej używam do obciążenia tarty,po pieczeniu,wsypuję ją do worka i mam ją na wiele razy) Pieczemy w rozgrzanym piekarniku-nastawionym na góra-dół na 200 stopni ok 15 min po tym czasie wyciągamy z piekarnika ,zmniejszamy piekarnik na 150 stopni ,zabieramy fasolę razem z papierem i przygotowujemy krem cytrynowy Krem robimy miksując 3 jajka z cukrem na jasny krem,następnie dodajemy śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Jest pyszna i lekka,idealna na deser w upalne dni-chyba nie trzeba nic więcej mówić Zawsze jak zostają mi z jakiegoś przepisu białka to daje je do woreczka,zawiązuję i zamrażam (koniecznie napiszcie sobie na woreczku ile jest białek w środku,to ułatwia później dozowanie cukru) po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 100g mąki pszennej - 75 g mąki krupczatki - 100g masła lub margaryny - 25g cukru - 1 żółtko - ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY - 150g cukru - 3 jajka - 100ml śmietanki 30% - 2 cytryny Na piankę bezową: - białko które zostało z ciasta kruchego +3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej) - 4-5 łyżek cukru pudru -do smaku PRZYGOTOWANIE:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/06/tarta-cytrynowa-z-pianka-bezowa.html