Składniki: 6 śledzi a’la matjas (solonych) 3 jajka 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki około 2 łyżek majonezu 0,5 małej cebuli sól i świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie: por, drobno posiekana biała część (0,5-1 cm, w zależności od grubości) Do miski przekładamy pokrojone jajka, cebulę oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki (odsączoną), można też dodać por do smaku. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne śledzie w oleju lub śmietanie, spróbujcie takiej pysznej sałatki. Taka kolorowa sałatka śledziowa gości u nas często również na co dzień. Taka sałatka najlepiej smakuje, gdy chwile postoi w chłodnym miejscu/lodówce (smaki lepiej przejdą). Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju.