Ciasto marchewkowe - najlepsze

Ciasta
21.05.2020 11:55
Ciasto marchewkowe - najlepsze

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): 4 jajka (wielkość L) 1 szklanka cukru (może być trzcinowy) 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka oleju roślinnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach tarki marchewki 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Jajka (białko i żółtko razem) ubić wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Ciasto marchewkowe nigdy się nam nie nudzi : ) Smakuje świetnie zarówno z dodatkiem polewy z kremowego serka, czy posypane cukrem pudrem. Polewa (opcjonalnie): 100 g serka śmietankowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu Miękkie masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać serek i miód, gładką masą udekorować ciasto. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Na koniec dodać startą marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-marchewkowe-ewy-wachowicz/