Składniki na 3 precle 160 g mąki bezglutenowej np 40 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej 50 g mąki owsianej bez glutenu 40 g mąki ziemniaczanej 15 g roztopionego masła 170 g lekko ciepłej wody 8 g łusek babki jajowatej 4 g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli BEZ MĄKI GRYCZANEJ Składniki na 3 precle 150 g mąki bezglutenowej np po 50 g mąki owsianej bez glutenu, ryżowej i ziemniaczanej 15 g roztopionego masła 150 g lekko ciepłej wody 6 g łusek babki jajowatej 4 g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Wałeczki formujemy w precle, a następnie odkładamy albo na matę albo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo 1 litr wody 30-35 g sody do obsypania wierzchu np sól, mak, sezam… 1-2 łyżki roztopionego masła Następnie wyciągamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – mata silikonowa również może być, ale bardziej polecam papier. Precle bez glutenu – przygotowanie W jednej misce łączymy wszystkie mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce lub do momentu aż zacznie rosnąć. Do gotowego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, łuski babki jajowatej, sól, proszek do pieczenia oraz pozostałą wodę. Wyrośnięte ciasto zagniatamy – konsystencja ciasta powinna być delikatna, przy mocniejszym nacisku może kleić się do rąk, ale nie może być zbyt rzadka. Precle bez glutenu możecie zrobić w wersji słodkiej lub słonej, jak lubicie. U mnie kilka było z solą morską, jeden na życzenie córki z orzechami i jeden z makiem. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Precle bez glutenu Idealne na przekąskę. Precelki zrobiłam w dwóch wersjach – z mąką gryczaną oraz bez niej. Według mnie i mojego męża lepsze są te bez mąki gryczanej. Wszystkie bardzo nam smakowały, zarówno te bez niczego jak i te przekrojone i posmarowane masłem. W tym celu delikatnie, pojedynczo wkładamy je do wrzątku i gotujemy około 30-40 sekund. Precle bez glutenu Z MĄKĄ GRYCZANĄ Zaraz po upieczeniu, kiedy precle są jeszcze gorące, delikatnie smarujemy je roztopionym masłem.