cm 2 jajka (u mnie M) 90 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 150 g kwaśnej śmietany 10%-18% w temperaturze pokojowej 170 g mąki bezglutenowej np 80 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g skrobi ziemniaczanej lub innej 50 g cukru (może być więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody Dodatkowo na kruszonkę 200 g borówek 10 g zimnego masła 20 g mąki bezglutenowej (u mnie 15 g owsianej i 5 ziemniaczanej) 10 g cukru 20 g płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE Owoce myjemy i odstawiamy, żeby wyschły. Ciasto bezglutenowe na śmietanie Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto bezglutenowe na śmietanie. U mnie po dwóch dniach już nic nie było, ale podejrzewam, że do 3 dni ciasto powinno być dobre. W składzie są tylko trzy łatwo dostępne mąki – kukurydziana, ryżowa oraz skrobia ziemniaczana. Zamiast borówek można dać inne owoce, aczkolwiek według mnie najlepsze jest właśnie z nimi. Na koniec dodajemy mąki, sodę oraz proszek. Do ciasta można dodać owoce mrożone – czas pieczenia może się wtedy odrobinę wydłużyć. Składniki na kruszonkę (masło, mąka, migdały i cukier) mieszamy i również odstawiamy. Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.