Inne propozycje na tłusty czwartek Bezglutenowe faworki pieczone Składniki na około 15 faworków bez glutenu - 50 g jogurtu naturalnego (u mnie 1,5%) - 4 g łusek babki jajowatej - 1 żółtko - 20 g masła w temperaturze pokojowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 60 g mąki bezglutenowej np - po 20 g mąki ryżowej, owsianej bez glutenu i skrobi ziemniaczanej + do podsypania - 1 łyżka cukru (opcjonalnie, ja nie dodawałam Udało się zrobić bezglutenowe faworki pieczone w dwóch wersjach – pierwsza z łuskami babki jajowatej, a druga bez jajka i z mielonym siemieniem lnianym. Podobnie jak z przepisem na pączki z batatami, przepis podzieliłam na dwa osobne wpisy. - Matę/stolnicę podsypać skrobią ziemniaczaną a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm (im cieńsze ciasto tym chrust bardziej chrupiący). Zaraz po upieczeniu należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą być bardziej miękkie. Niestety ze względu na stan zdrowia, który uniemożliwia mi jedzenie smażonych smakołyków, zmuszona byłam poeksperymentować z pieczonymi. ) PRZYGOTOWANIE - Łuski babki jajowatej wymieszać z jogurtem i odstawić na 30 minut. - Z ciasta powycinać prostokąty, na środku każdego zrobić dziurkę i uformować faworka. Chrupkość faworków zależy od długości pieczenia (im dłużej tym są bardziej chrupkie) oraz rozwałkowania surowego ciasta. Tak, wiem taratuszki miały być ostatnim przepisem na bezglutenowy tłusty czwartek.