Składniki na 1 pizze o śred 28: Zaczyn: 12 g drożdży świeżych 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy Sos na spód pizzy: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych warzyw papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki: 1 żółta papryka na brzegi pizzy możemy dać pokrojone w kostkę pomidory (ja miałam w domu tylko jednego pomidora więc go nie dałam, za to użyłam więcej sosu na brzegach) 1/3 puszki zielonego groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna) ser żółty tarty Sos czosnkowo-koperkowy: 50 ml majonezu 50 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z koperkiem Vegeta Natur 1-2 łyżeczki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Na samym początku warto przygotować sos czosnkowo-koperkowy aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły ze sobą. Moja kolorowa pizza mogła by mieć jeszcze więcej kolorów, ale w czasie jakim jesteśmy odpuściłam sobie chodzenie po sklepach i szukanie dodatkowych składników, zrobiłam ją z tego co miałam w domu, a smak podkręciłam przyprawami które są bardzo ważne w kuchni i nie możemy się ich bać zwłaszcza jak są z dobrym składem. 1.Składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy najlepiej do lodówki na czas przygotowania pizzy. Możemy taką pizze przygotować z dziećmi które z chęcią nam pomogą np. w układaniu warzyw. 5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 2. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizze i sos.