Składniki na łososia teriyaki: – 600g łososia – 4 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki wody – 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu – sok z 1 limonki – 1 łyżka startego imbiru – 1 duży ząbek czosnku – 1/2 chili Składniki na cytrynowo-bazyliowy ryż: – 200g ryżu – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – garść listków bazylii Dodatkowo: meksykańska salsa mango chili, sezam do posypania ŁOSOŚ: W dużej misce lub plastikowym pojemniku umieszczamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, wodę, syrop z agawy, sok z limonki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy. Na talerzach układamy ryż, na nim porcję łososia i na końcu układamy salsę mango-chili. Łososia kroimy na podłużne porcje i skórą do góry umieszczamy w misce lub pojemniku z sosem. Łososia układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i pieczemy 17 minut w 230 stopniach. Na gotującą się wodę wrzucamy ryż, mieszamy żeby nie przykleił się do dna garnka i czekamy do zagotowania. Tuż przed nałożeniem na talerz każdy kawałek polewamy sosem z dna i posypujemy sezamem. Ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 8 minut.