Składniki
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 250 g zielonych szparagów
- 35 g prosciutto
Nadzienie
- 250 g ricotty
- 40 g parmezanu
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 jajko L
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 małe jajko
Przepis
- Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tarta-ze-szparagami-i-prosciutto/