Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Małgorzata
Przekąski
18.05.2020 17:44
Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Składniki

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g zielonych szparagów
  • 35 g prosciutto

Nadzienie

  • 250 g ricotty
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 1 jajko L
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 małe jajko

Przepis

  • Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
  • Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tarta-ze-szparagami-i-prosciutto/