Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo 🙂 Placek z serkiem waniliowym Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 g wanilinowego serka homogenizowanego 500 ml śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru pudru Polewa: szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Wymiary formy 37 x 24 cm Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. W misce ubijamy śmietanę do której na koniec dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Biszkopt powinien być gotowy po około 45 – 50 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Na koniec polewamy ciasto gęstniejącą polewą i zostawiamy do stężenia. Będzie to szybki i zarazem bardzo prosty placek z serkiem waniliowym. Gotowy zostawiamy do wystudzenia i zimny przecinamy na pół. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie 😀 Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni.