- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1 płat ciasta francuskiego
0,5 pęczka zielonych szparagów
100 gramów wędzonego boczku w plastrach
2 - 4 sztuki pomidorków koktajlowych
zalewa:
150 gramów kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 jajo
2 kopiaste łyżki parmezanu
sól (niewiele ze względu na ser)
mielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Przepis
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wkładamy pionowo do lekko osolonej i posłodzonej 0,5 łyżeczki cukru wody, gotujemy około 5 minut, cedzimy i lekko schładzamy.
Boczek kroimy na paseczki, smażymy na złoto.
Foremkę żaroodporną wyścielić papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 35x25 cm), dno i boki wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy je w wielu miejscach.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 5 - 6 minut, wyjmujemy.
P.S. Ciasto lekko się wybrzuszy, więc spłaszczamy je lekko dociskając dłonią osłoniętą bawełnianą suchą ściereczką, uwaga: nie poparzmy się!
Śmietanę miksujemy z jajem i przyprawami, wrzucamy ser, mieszamy łyżką.
Na podpieczonym cieście układamy podgotowane szparagi oraz boczek i połówki pomidorków.
Przestrzenie między nimi wypełniamy zalewą.
UWAGA: Wierzchów szparagów oraz pomidorów nie smarujemy.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut, do zezłocenia ciasta i ścięcia zalewy.
Smacznego :)