tarta ze szparagami - jadalny obrazek

Ewa
Zapiekanki
04.05.2015 6:56
tarta ze szparagami - jadalny obrazek
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 płat ciasta francuskiego

0,5 pęczka zielonych szparagów

100 gramów wędzonego boczku w plastrach

2 - 4 sztuki pomidorków koktajlowych

zalewa:

150 gramów kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

1 jajo

2 kopiaste łyżki parmezanu

sól (niewiele ze względu na ser)

mielony czarny pieprz

szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)

Przepis

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wkładamy pionowo do lekko osolonej i posłodzonej 0,5 łyżeczki cukru wody, gotujemy około 5 minut, cedzimy i lekko schładzamy.

Boczek kroimy na paseczki, smażymy na złoto.

Foremkę żaroodporną wyścielić papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 35x25 cm), dno i boki wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy je w wielu miejscach.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 5 - 6 minut, wyjmujemy.

P.S. Ciasto lekko się wybrzuszy, więc spłaszczamy je lekko dociskając dłonią osłoniętą bawełnianą suchą ściereczką, uwaga: nie poparzmy się!

Śmietanę miksujemy z jajem i przyprawami, wrzucamy ser, mieszamy łyżką.

Na podpieczonym cieście układamy podgotowane szparagi oraz boczek i połówki pomidorków.

Przestrzenie między nimi wypełniamy zalewą.

UWAGA: Wierzchów szparagów oraz pomidorów nie smarujemy.

Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut, do zezłocenia ciasta i ścięcia zalewy.

Smacznego :)