Tarta ze szparagami

Krzysztof
23.05.2014 7:45
Tarta ze szparagami

Przepis

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

pęczek białych/zielonych szparagów

kilka plasterków szynku długo dojrzewającej

kilka plasterków sera gorgonzola

50g sera mozzarella

1 jajko

2 łyżki śmietany 18%

0.5 pęczka szczypiorku

sól i pieprz do smaku

Szparagi dokładnie obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować na pół twardo (ok.7 minut) z dodatkiem cukru, soli i mleka.

Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Brzegi ciasta zawinąć do środka.

Każdego szparaga owinąć do połowy plasterkiem szynki.

Ułożyć naprzemiennie na tarcie.

Gorgonzolę pokruszyć, posypać nią tartę.

Jajko roztrzepać widelcem, dodać śmietanę, wymieszać.

Powstałym sosem zalać tartę.

Tartę posypać mozzarellą.

Gotową tartę piec w 200C ok. 20-25 minut, do zrumienienia.

Upieczoną tartę posypać szczypiorkiem.

Tartę pokroić nożykiem do pizzy na mniejsze kawałki.

Podawać na ciepło lub zimno.