Przepis
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek białych/zielonych szparagów
kilka plasterków szynku długo dojrzewającej
kilka plasterków sera gorgonzola
50g sera mozzarella
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
0.5 pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Szparagi dokładnie obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować na pół twardo (ok.7 minut) z dodatkiem cukru, soli i mleka.
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi ciasta zawinąć do środka.
Każdego szparaga owinąć do połowy plasterkiem szynki.
Ułożyć naprzemiennie na tarcie.
Gorgonzolę pokruszyć, posypać nią tartę.
Jajko roztrzepać widelcem, dodać śmietanę, wymieszać.
Powstałym sosem zalać tartę.
Tartę posypać mozzarellą.
Gotową tartę piec w 200C ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
Upieczoną tartę posypać szczypiorkiem.
Tartę pokroić nożykiem do pizzy na mniejsze kawałki.
Podawać na ciepło lub zimno.