Przepis
SKŁADNIKI:
ciasto kruche 1 opakowanie
szparagi 1 pęczek
pieczarki małe 125 g
mozzarella małe kulki lub 1 duża 125 g
żółtko 2 szt
jajko 1 szt
śmietana gęsta 1 duża łyżka
sól pieprz do smaku
ser żółty tarty 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Do przepisu użyłam gotowego ciasta kruchego. Formę do pieczenia tart wyłożyć ciastem, lekko docisnąć. Ciasto powinno wystawać poza formę, później nadmiar obetniemy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 150 stopni na 10 minut. W tym czasie pieczarki oczyścić, podsmażyć w całości na maśle, pod koniec posypać sporą ilością pieprzu. Na upieczoną tartę ułożyć pieczarki, oraz mozzarellę w kulkach ( lub pokrojoną w kostki). Całość polać wymieszanymi jajkami ze śmietaną i serem żółtym. Na samum końcu poukładać kawałki szparagów. Z wierzchu lekko posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Podałam na rukoli. Smacznego:)