Pokrój pędy na 1-2 centymetrowe odcinki Układaj pędy w słoiku warstwami na zmianę przesypując cukrem – wysokość pędów,ma być równa wysokości cukru Co warstwa ubij pędy pałką Ostatnia warstwa, to warstwa cukru. Do przygotowania syropu potrzebne będą litrowy słoik 1 litr pędów cukier – ok 1/2 kg Sposób przygotowania Pędy opłucz w misce z wodą, aby usunąć owady Zasyp tak, by pędy nie wystawały, gdyż mogą zacząć pleśnieć Zakręć słoik i ustaw w słonecznym miejscu na 1-2 tygodnie, aż puszczą sok. Po tym czasie przecedź pędy przez gazę, lub perlonowe sitko, zlej do butelki z ciemnego szkła i odstaw na 2-3 miesiące do przegryzienia. Najlepszym okresem na zbiory jest właśnie maj, kiedy to pędy są już dość duże, ale jeszcze niezdrewniałe. W maju robimy też pyszny i zdrowy syrop z młodych pędów sosny. Gdzie, kiedy i jak zbierać młode pędy sosny Pędy należy zbierać, gdy są miękkie. Do zbierania dobrze abyś miała założone rękawice i strój, na którym Ci nie zależy, ponieważ łatwo się ubrudzić żywicą. Podałam proporcje na 1 litr pędów, ale oczywiście możesz zrobić więcej syropu. Otwieraj też słoik co jakiś czas, by syrop przewietrzyć, dzięki temu uwalniane gazy nie wybuchną przy otwieraniu słoika po tygodniu. Codziennie potrząsaj słoikiem i sprawdzaj, czy pędy nie wystają, jeśli będą wystawały dociśnij je, lub dosyp cukru. Ze swojej strony, życzę Ci dużo zdrówka, tak by syrop nie był Ci potrzebny, ale gdyby jednak coś paskudnego Cię łapało, masz już naturalny ratunek. Zrywając pędy, wybierajmy pędy boczne, aby nie zatrzymać wzrostu drzewa.