Na dnie pucharku umieszczam 1 łyżkę czekolady, następnie wykładam 1 łyżkę białej masy, 1 łyżeczkę nutelli lub kwaśnego dżemu (opcjonalnie), ponownie 1 łyżkę białej masy, na którą kładę 1 łyżkę czekolady i posypuję 1 garścią orkiszu. Składniki na białą masę: 200 ml śmietanki 30% 120 g mascarpone ½ łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g białej czekolady 9 garści ekspandowanego orkiszu lub innego ziarna Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Składniki na czekoladę: 50 g czekolady mlecznej 75 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki 30% Śmietankę mocno podgrzewam, wkruszam do niej czekolady, zostawiam na chwilę i następnie mieszam do uzyskania gładkiej masy. Ekspandowany orkisz wrzucam do rozpuszczonej czekolady i mieszam, a następnie dodaję całość do masy mascarpone i delikatnie mieszam. Śmietankę ubijam, dodaję do niej cukier puder, wanilię i mascarpone i mieszam na wolnych obrotach, aż krem będzie jednolity. Dodatkowe składniki: 4 garście ekspandowanego orkiszu 4 łyżeczki nutelli lub kwaśnego dżemu