Wiosną w sklepach i na straganach pojawia się bogactwo sezonowych ziół i warzyw. To idealny czas, by przygotować z nich smaczne i zdrowe zupy dla całej rodziny. Przedstawiamy 5 sprawdzonych przepisów na najlepsze zupy na wiosnę!
Chłodnik litewski
Składniki:
- duży pęczek botwinki z buraczkami,
- pęczek koperku,
- szczypiorek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 świeże ogórki,
- pęczek rzodkiewki,
- 1,5 litra bulionu,
- 400 g śmietany,
- 400 g kefiru lub zsiadłego mleka,
- sól, pieprz, o
- cet lub sok z cytryny,
- 4 ugotowane jajka
Sposób przygotowania:
Botwinkę i zioła dokładnie umyć i posiekać, pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek zeszklić, zalać bulionem, dodać buraczki i gotować je do miękkości, pod koniec dodać posiekaną botwinkę i gotować kilka minut. Wywar ostudzić, dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, posypać koperkiem, szczypiorkiem, dodać ogórka i rzodkiewkę, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny. Chłodnik podawać udekorowany posiekanymi ziołami, z ugotowanymi jajkami.
Zupa krem z zielonych szparagów
Składniki:
- 2 pęczki szaragów,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1,5 litra bulionu
Sposób przygotowania:
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na łyżce masła, dodaj szparagi i pokrojonego w kostkę ziemniaka, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym zmiksuj blenderem na gładki krem. Podawaj zupę udekorowaną główkami szparag lub pestkami dyni czy słonecznika i z łyżką kwaśnej śmietany.
Zupa krem ze szczawiu
Składniki:
- spora garść szczawiu,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1,5 litra bulionu,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 4 ugotowane jajka.
Sposób przygotowania:
Szczaw umyj, odetnij ogonki i pokrój. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła, dodaj ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie dodaj pokrojony szczaw, gotuj przez kilka kolejnych minut. Zmiksuj zupę blenderem, dopraw do smaku, podawaj z pokrojonymi na ćwiartki jajkami i kleksem śmietany.
Botwinka
Składniki:
- duży pęczek botwinki z buraczkami,
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 4 młode marchewki,
- 1 cebula,
- pół pęczka koperku i
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1,5 litra bulionu,
- śmietana,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj liście botwinki, obierz buraczki i pokrój wszystko na niewielkie kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w plasterki, koperek drobno posiekaj. W garnku zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i buraki, przez chwilę podsmaż. Zalej bulionem i zagotuj, następnie dodaj liście botwinki, koperek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zagotuj. Podawaj z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem lub pietruszką.
Zupa krem z kalafiora
- Składniki:
500 g kalafiora, - 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 litra bulionu,
- śmietana,
- sól,
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kalafiora podziel na różyczki, pozostałe warzywa pokrój w kostkę. W garnku zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj resztę warzyw i przez chwilę podsmaż. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietany i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę możesz podawać z grzankami i posypaną tartym serem.