Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów
14Maj

Wiosną w sklepach i na straganach pojawia się bogactwo sezonowych ziół i warzyw. To idealny czas, by przygotować z nich smaczne i zdrowe zupy dla całej rodziny. Przedstawiamy 5 sprawdzonych przepisów na najlepsze zupy na wiosnę!

Zdjęcie Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów #1

Chłodnik litewski

Składniki:

  • duży pęczek botwinki z buraczkami,
  • pęczek koperku,
  • szczypiorek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 świeże ogórki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 400 g śmietany,
  • 400 g kefiru lub zsiadłego mleka,
  • sól, pieprz, o
  • cet lub sok z cytryny,
  • 4 ugotowane jajka

Sposób przygotowania:

Botwinkę i zioła dokładnie umyć i posiekać, pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek zeszklić, zalać bulionem, dodać buraczki i gotować je do miękkości, pod koniec dodać posiekaną botwinkę i gotować kilka minut. Wywar ostudzić, dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, posypać koperkiem, szczypiorkiem, dodać ogórka i rzodkiewkę, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny. Chłodnik podawać udekorowany posiekanymi ziołami, z ugotowanymi jajkami.

Zupa krem z zielonych szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki szaragów,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1,5 litra bulionu

Sposób przygotowania:

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, obierz ze skórki i pokrój na 2 cm kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na łyżce masła, dodaj szparagi i pokrojonego w kostkę ziemniaka, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym zmiksuj blenderem na gładki krem. Podawaj zupę udekorowaną główkami szparag lub pestkami dyni czy słonecznika i z łyżką kwaśnej śmietany.

Zdjęcie Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów #2

Zupa krem ze szczawiu

Składniki:

  • spora garść szczawiu,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1,5 litra bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 ugotowane jajka.

Sposób przygotowania:

Szczaw umyj, odetnij ogonki i pokrój. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła, dodaj ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie dodaj pokrojony szczaw, gotuj przez kilka kolejnych minut. Zmiksuj zupę blenderem, dopraw do smaku, podawaj z pokrojonymi na ćwiartki jajkami i kleksem śmietany.

Zdjęcie Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów #3

Botwinka

Składniki:

  • duży pęczek botwinki z buraczkami,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 4 młode marchewki,
  • 1 cebula,
  • pół pęczka koperku i
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1,5 litra bulionu,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj liście botwinki, obierz buraczki i pokrój wszystko na niewielkie kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki w plasterki, koperek drobno posiekaj. W garnku zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i buraki, przez chwilę podsmaż. Zalej bulionem i zagotuj, następnie dodaj liście botwinki, koperek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zagotuj. Podawaj z kleksem śmietany, posypaną świeżym koperkiem lub pietruszką.

Zdjęcie Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów #4

Zupa krem z kalafiora

  • Składniki:
    500 g kalafiora,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 litra bulionu,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalafiora podziel na różyczki, pozostałe warzywa pokrój w kostkę. W garnku zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj resztę warzyw i przez chwilę podsmaż. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietany i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę możesz podawać z grzankami i posypaną tartym serem.

Zdjęcie Najlepsze zupy na wiosnę! 5 sprawdzonych przepisów #5

następna inspiracja
Zobacz również:
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja