Składniki
Wywar
4 skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
1 średnia marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1/3 pora
Pozostałe składniki
400 g szczawiu ze słoika
4 łyżki słodkiej śmietanki
szczypta cukru
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
4 jajka
świeżo posiekany koperek lub szczypiorek
Przepis
Instrukcje
Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.