Zupa szczawiowa

Małgorzata
Zupy
18.05.2016 9:22
Zupa szczawiowa

Składniki

Wywar

4 skrzydełka z kurczaka

2 litry wody

1 średnia marchew

1 korzeń pietruszki

1/2 małego selera

1/3 pora

Pozostałe składniki

400 g szczawiu ze słoika

4 łyżki słodkiej śmietanki

szczypta cukru

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

4 jajka

świeżo posiekany koperek lub szczypiorek

Przepis

Instrukcje

Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.

W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.