Lubisz ZUPY? Sprawdź najciekawsze porady

Ewelina
Kulinaria
30.04.2018 16:59
Lubisz ZUPY? Sprawdź najciekawsze porady

Jeżeli uwielbiasz różne zupy i nie wyobrażasz sobie bez nich obiadu to poniżej prezentujemy zestawienie najciekawszych porad i trików, które pomogą Ci w przygotowaniu Twoich ulubionych zup.

Zdjęcie Lubisz ZUPY? Sprawdź najciekawsze porady #1


ZUPA ZA SŁONA?

Jeśli przesoliłaś zupę i nie wiesz co z nią zrobić. To mamy dla Ciebie ratunek. Wystarczy, że wrzucisz do zupy surowego ziemniaka i będziesz gotowała go przez następne 15 minut. Ziemniak powinien wyciągnąć nadmiar soli. Ziemniaka oczywiście wyciągamy z zupy a następnie wyrzucamy.


ZUPA ZA KWAŚNA?

Jeżeli ugotowałaś zupę i wyszła zbyt kwaśna to dodaj do niej pół łyżeczki miodu! Miód idealnie poprawi smak Twojej zupy!


POPRAW SMAK ZUPY POMIDOROWEJ

Pamiętaj, że pomidory są z reguły lekko kwaskowate! Jeżeli dodasz do zupy płaską łyżeczkę cukru (na 2 litry zupy) to cukier podbije smak i aromat zupy! Sprawdź sama!


POPRAW SMAK MIĘSNEJ ZUPY

Jeżeli robisz zupę mięsną to spróbuj wrzucić do garnka kilka plasterków cytryny! Dzięki temu zupa będzie miała niesamowity aromat i wyjątkowy smak. Cytryny należy wrzucić do gotującego się wywaru i pozbyć się ich dopiero gdy zupa będzie gotowa.

Zdjęcie Lubisz ZUPY? Sprawdź najciekawsze porady #2


POPRAW SMAK ZUPY RYBNEJ

Jeżeli chcesz aby zupa rybna wyszła smaczniejsza niż zwykle to pamiętaj, aby zawsze robić ją z kilku gatunków ryb! Z powodzeniem możesz połączyć ryby słodkowodne z morskimi. Spróbuj!


PAMIĘTAJ O TYM ROBIĄC ZUPĘ SZCZAWIOWĄ

Jeżeli gotujesz kwaśną zupę to musisz pamiętać, aby dodawać kwaśne produkty dopiero jak warzywa będą miękkie! W przeciwnym razie warzywa nie ugotują się!


PAMIĘTAJ O TYM ROBIĄC KAPUŚNIAK

Jeżeli zamierzasz zrobić kapuśniak to pamiętaj, żeby solić go dopiero po ugotowaniu się kapusty.

W przeciwnym razie łatwo kapuśniak przesolić.


PAMIĘTAJ O TYM ROBIĄC ROSÓŁ

Jeżeli zamierzasz ugotować rosół i chciałabyś uzyskać klarowny bulion to po pierwsze pamiętaj, aby drób gotować minimum 3 godziny bez przykrycia i to na małym ogniu.

Warto także wrzucić cebulę dla uzyskania pięknego koloru.

Trzymaj się zasady 1 cebula na 1 litr wody.

Zdjęcie Lubisz ZUPY? Sprawdź najciekawsze porady #3


ZUPA RYBNA BEZ OŚCI

Jeżeli do gotowania zupy rybnej używasz ryb, które mają drobne, malutkie ości możesz się ich pozbyć wrzucając do zupy 2 liście szczawiu, które rozpuszczą małe ości!


POZBĄDŹ SIĘ NADMIARU TŁUSZCZU

Jeżeli chcesz się pozbyć nadmiaru tłuszczu z zupy to gdy się już zagotuje wlej do niej surowe białko jaja! Jajko podczas gotowania wchłonie tłuszcz, a kiedy już się zetnie, po prostu wyłów je i wyrzuć. Teraz Twoja zupa będzie znacznie zdrowsza, ponieważ pozbyliśmy się nadmiaru tłuszczu.

Możesz także przelać ją do słoików, poczekać aż wystygnie i włożyć na noc do lodówki. Rano przy użyciu łyżeczki pozbądź się tłuszczu który zgromadził się na wierzchu.


ZUPA MOCNO CZOSNKOWA

Jeżeli dodałaś za dużo czosnku do zupy i smak jest zbyt intensywny – do zaparzacza do herbaty włóż trochę pietruszki! Teraz włóż zaparzacz do garnka. Po kilku minutach wyjmij i wyrzuć pietruszkę. Dzięki temu trikowi pietruszka częściowo wchłonie smak czosnku i jego intensywność się zmniejszy.


ROSÓŁ BEZ TŁUSTYCH PŁYWAJĄCYCH OCZEK

Aby twój rosół był pozbawiony pływających tłustych oczek, możesz przefiltrować sam bulion używając papierowego filtru do kawy. Najlepszy efekt uzyskasz filtrując przestudzony rosół!


JAK PRAWIDŁOWO DODAWAĆ ŚMIETANĘ DO ZUPY?

Jeżeli dodając śmietanę do zupy obawiasz się, że się zważy – dodaj do niej trochę mleka! Teraz na pewno się nie zważy!