- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
1 Sztuka szparagów zielonych
2 sztuki kostki rosołowej
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanek śmietany 30%
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki ziela prowansalskiego
1 Sztuka marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
0,3 sztuki pora
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
1.Umyć szparagi i odkroić ich zdrewniałe końcówki. Następnie odkroić ich główki.
2.Główki zblanszować (zamoczyć na kilka minut we wrzątku), następnie smażyć je 5 minut na masełku. Po czym wyjąć i odstawić na talerzyk. Nie wylewać masełka z patelni, jeszcze się przyda.
3.Wstawić litr wody do garnka, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa, całość zagotować.
4.Po zagotowaniu dodać resztę szparagów i gotować przez 25 minut.
5.Dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
6.Zmiksować całą zupę,
7.Na patelni na masełku podgrzać mąkę i ją zarumienić, po czym dodać ją do zupy oraz jeszcze raz ją podgrzać.
8.Dodać śmietanę.
9.Przed podaniem przyozdobić całość podsmażonymi główkami szparagów.