Zupa krem ze szparagów zielonych

mela
Zupy
24.07.2015 10:34
Zupa krem ze szparagów zielonych
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

1 Sztuka szparagów zielonych

2 sztuki kostki rosołowej

2 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

0,5 szklanek śmietany 30%

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki pieprzu

2 łyżki ziela prowansalskiego

1 Sztuka marchewki

1 Sztuka korzenia pietruszki

0,3 sztuki pora

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

1.Umyć szparagi i odkroić ich zdrewniałe końcówki. Następnie odkroić ich główki.

2.Główki zblanszować (zamoczyć na kilka minut we wrzątku), następnie smażyć je 5 minut na masełku. Po czym wyjąć i odstawić na talerzyk. Nie wylewać masełka z patelni, jeszcze się przyda.

3.Wstawić litr wody do garnka, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa, całość zagotować.

4.Po zagotowaniu dodać resztę szparagów i gotować przez 25 minut.

5.Dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

6.Zmiksować całą zupę,

7.Na patelni na masełku podgrzać mąkę i ją zarumienić, po czym dodać ją do zupy oraz jeszcze raz ją podgrzać.

8.Dodać śmietanę.

9.Przed podaniem przyozdobić całość podsmażonymi główkami szparagów.