Kalarepa to bardzo smaczne i zdrowe warzywo o wielu cennych właściwościach. Wciąż niedoceniana, krewna kalafiora, brokułu i kapusty, powinna na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Sprawdź, dlaczego warto jeść kalarepę. Poniżej przedstawiamy 5 ważnych powodów.
Niskokaloryczna
To idealne warzywo dla osób na diecie, jest niskokaloryczna- 100 gram to jedynie 30 kcal. Stanowi świetną przekąskę dla osób, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów i dbających o linię.
Pełna witamin
Kalarepa zawiera mnóstwo witaminy C, w 100 gramach, znajduje się aż 100% dziennego zapotrzebowania na nią. Zawiera także witaminy E i K oraz witaminy z grupy B, odpowiedzialne za prawidłowe działanie systemu nerwowego.
Źródło minerałów i składników odżywczych
Pełna składników mineralnych, takich jak kwas foliowy, potas, magnez, wapń, cynk, sód i żelazo, przez co powinny ją jeść osoby cierpiące na anemię. Zawiera bardzo dużo błonnika, który przyspiesza procesy trawienia, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.
Bogactwo zdrowia
Zawarte w niej indole i izotiocyjany, mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Przez zawartość luteiny, korzystnie wpływa na wzrok. Liście kalarepy są cennym źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco i usuwa toksyny z organizmu, pozwala także zwalczać stany zapalne i przyspiesza proces gojenia się ran.
Łatwo dostępna
Kalarepę bardzo prosto jest wyhodować w przydomowym ogródku. Jeśli nie mamy ręki do uprawy warzyw, możemy kupić ją w niskiej cenie, niemal w każdym sklepie, przez cały rok. Kalarepę można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w temperaturze pokojowej przez 2- 3 dni. Najsmaczniejsze są małe i średnie kalarepy, te większe mają twarde włókna.
Co można zrobić z kalarepy?
Przepisów jest wiele. Warto z nich przyrządzać sałatki, surówki, koktajle, a także jeść ją pokrojoną w kawałkach na surowo, jako przekąskę w ciągu dnia. Na szybko możemy przygotować zdrową sałatkę z kalarepy, ogórka, zielonej cebuli, koperku, jajek z dotatkiem jogurtu.