Prosty i niezwykle pyszny serek z jogurtów greckich, który przygotujesz w domu w kilka minut. Banalnie łatwy w wykonaniu, smaczny i zdrowy- na pewno Ci zasmakuje i na stałe zagości w Twoim menu.
Poznaj przepis na Labneh- najłatwiejszy ser na świecie!
Sprzęt:
Do przygotowania sera, będziesz potrzebowała zaledwie kilku rzeczy: bawełnianej ściereczki, kawałka gazy wielkości jednego metra lub tetrowej pieluchy, sitka lub durszlaka, miski, sznurka lub gumki recepturki i łyżki.
Składniki:
Oprócz tego potrzebne będą 2 duże opakowanie jogurtu greckiego (800 gram), płaska łyżeczka soli i ulubione zioła (np. oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, czosnek, chili, pieprz lub suszone pomidory).
Labneh przygotujesz z dobrej jakości jogurtów greckich, bez polepszaczy i mleka w proszku. Wybierając w sklepie produkt, poszukaj prawdziwego jogurtu greckiego: gęstego i lekko kwaśnego, takiego, który powstaje w procesie fermentacji mleka, przez dodanie do niego żywych kultur bakterii.
Jak zrobić ser Labneh?
- Przygotuj konstrukcję do zrobienia sera: sitko lub durszlak postaw na misce i wyłóż je podwójną warstwą bawełnianej ściereczki, tetrowej pieluchy lub gazy.
- Dokładnie wymieszaj jogurt grecki z solą i wybranymi przyprawami, a następnie powoli przelej go do sitka wyłożonego materiałem.
- Zwiąż końce tkaniny luźno sznurkiem, aby do sera nie przenikały inne zapachy z zewnątrz.
- Przełóż całość do lodówki, co jakiś czas odciskaj ser. Odczekaj 2 dni, po tym czasie ser uzyska idealną konsystencję.
- Po dwóch dniach, wyjmij ser z lodówki. Posmaruj dłonie oliwą i formuj z niego niewielkie kulki, które możesz następnie obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Dzięki temu będziesz mogła przechowywać Labneh w lodówce, nawet przez kilka tygodni.
Do czego używać sera Labneh?
Serka możesz używać do smarowania kanapek, czy jako bazy do domowego, wiosennego twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. Możesz przygotować z niego sosy i dipy na zimno lub użyć do upieczenia sernika.