Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Sylwia
Ciasta
11.05.2020 15:30
Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem

Składniki na 12-15 sztuk 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 120 g roztopionego masła 90 g cukru 200 g mąki bezglutenowej np 70 g mąki ryżowej 40 g mąki kukurydzianej 50 g mąki owsianej 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 20 g gorzkiego kakao 2-3 łyżki dżemu (opcjonalnie przy mniej soczystych jabłkach) 120-150 g jabłka, startego na grubych oczkach 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu np jabłkowego PRZYGOTOWANIE Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, grzanie góra dół. Bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem Babeczki, które powstały na spontanie, z tego co akurat miałam w lodówce. Nie są suche, a następnego bezglutenowe muffinki kakaowe z jabłkiem dnia nadal nadają się do zjedzenia. Oczywiście jeśli nie lubicie cynamonu, można go pominąć, aczkolwiek bardzo fajnie komponuje się z jabłkiem. A jeśli po pewnym czasie stwierdzicie, że straciły na wilgotności, polecam zjeść je z dżemem. Muffinki powinny ładnie odchodzić od papilotek, nawet z ciepłymi nie powinno być problemu. Ale nie martwcie się, po upieczeniu w ogóle nie jest on wyczuwalny. Po wystudzeniu polecam przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub foliowym woreczku. W jednej misce łączymy mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Do mokrych składników dodajemy suche i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-muffinki-kakaowe-z-jablkiem/