Szkocka zupa z czerwonej soczewicy

Agnieszka
Zupy
11.05.2020 16:50
Szkocka zupa z czerwonej soczewicy

5 małych marchewek / 5 small carrots 2 średniej wielkości ziemniaki / 2 medium-sized potatoes 2 cebule / 2 onions 1 duży por / 1 large leek 2 listki laurowe / 2 bay leaves 200 g czerwonej soczewicy / 200 g red lentils Szpinak- 50 g / Spinach - 50 g Kostka bulionowa / 1 Bouillon cubes 3 łyżki stołowe oleju roślinnego / 3 tablespoons of vegetable oil 1 litr wody / 1 liter of water Sól i pieprz do smaku / Salt and pepper to taste Przygotowanie. Zupa ta, poza tym, że jest zdrowa, bardzo smaczna i pożywna ma jeszcze jedną ważną zaletę- jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga użycia dużej ilości składników. Przez lata ‘szkockiego gotowania’, jak również jedzenia zupy w różnych miejscach- od przydrożnych take away po dobre restauracje, wypracowałam swój własny przepis, który chciałam wam dzisiaj zaprezentować. W szkockich domach przygotowuje się ją głównie w okresie jesienno-zimowym. W każdym domu przygotowuje się ją inaczej, jeden jednak składnik zawsze pozostaje niezmienny- czerwona soczewica. Ja nie stosuję się do tej sezonowości i chętnie gotuje ją nawet w ciepłe letnie dni. W większości dostępnych przepisów do zupy dodaje się seler naciowy. Powiem szczerze, że w tym zestawieniu zupa mi nie smakuje. Chociaż nie mogę wtedy dodać do niej jednego z jej tzw. ‘wykończeniowych’ składników - jarmużu. Tradycyjnie, jak to w Szkocji podaje ją z chlebem. Zupa ta należy do jednych z najbardziej popularnych dań w Szkocji. Zapewniam was, że o każdej porze roku doskonale sprawdzi się jako polepszacz nastroju i przegoni wszelkie chandry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://szkockiesmaki.blogspot.com/2020/04/scottish-red-lentil-soup-szkocka-zupa-z.html