Bezglutenowe ciasto świąteczne Składniki na blachę 18×18 cm BISZKOPT JASNY 2 jajka (białka i żółtka osobno) 40 g erytrytolu lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 50 g mąki bezglutenowej np 35 g mąki ryżowej 15 g skrobi ziemniaczanej BISZKOPT MAKOWY 2 jajka (białka i żółtka osobno) 40 g erytrytolu lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 55 g mąki bezglutenowej np 40 g mąki ryżowej 15 g skrobi ziemniaczanej 5 łyżek oleju (np rzepakowy) 1 łyżka wody 40 g suchego maku MASA 200 g śmietanki kremówki 150 g serka mascarpone 100-150 g pokruszonych orzechów włoskich 50-70 g gorącego mleka 50 g cukru pudru (w porcjach 30 i 20g) 6 g żelatyny 60 g mleka do żelatyny NASĄCZENIE 120 g przegotowanej wody 3-4 łyżeczek soku z cytryny 2-3 łyżeczki cukru pudru DODATKOWO pokruszone orzechy laskowe albo włoskie, aczkolwiek według mnie laskowe bardziej pasują Bezglutenowe ciasto świąteczne – przygotowanie BISZKOPT JASNY Na koniec dodać suche składniki oraz mak i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Dodać serek mascarpone, 30 g cukru pudru i wymieszać tylko do połączenia się składników. Do pozostałej masy dodać orzechy, 20 g cukru pudru i dokładnie wymieszać. Wymieszać i odłożyć około 200 g masy do miseczki (na wierzch). W składnikach na masę przy orzechach włoskich i mleku są widełki, ponieważ to od Was zależy jak mocno orzechową masę chcecie. UWAGA – ten biszkopt ze względu na zawartość oleju i wody jest delikatniejszy od jasnego, dlatego należy postępować z nim ostrożniej. Według mnie połączenie jest idealne, uwielbiam biszkopt makowy (mini namiastka makowca, którego jeść niestety nie mogę) oraz tę masę orzechową… Bezglutenowe ciasto świąteczne U mnie w domu ciasto to znane jest pod nazwą Filip. Składa się z dwóch biszkoptów, jednego białego i drugiego z makiem oraz masy z orzechów włoskich. Bezglutenowe ciasto świąteczne włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe. W oryginalnej wersji, którą piekła moja mama wierzch ciasta pokryty był polewą orzechową, taką jasną, niestety niedostępną obecnie nad czym gorąco ubolewam. Ja, wierzch udekorowałam jasną masą na bazie mascarpone i kremówki oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Kiedy dodałam przepis na Bezglutenowy biszkopt piernikowy otrzymałam sporo zapytań, czy mąkę owsianą można zastąpić inną, stad moja decyzja. BISZKOPT MAKOWY Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków) Na koniec wierzch udekorować białą masą i pokruszonymi orzechami laskowymi (lub włoskimi). W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąki, sodę i proszek do pieczenia. Masę orzechową rozprowadzić na nasączony wcześniej biały biszkopt. Ja nazywam je ciastem świątecznym, ponieważ zawsze w grudniu mama piekła mi to ciasto. Wyrównać a następnie na masę położyć biszkopt makowy.