Kruche pierożki pełne nadzienia

Krzysztof
Przekąski
13.07.2014 9:11
Kruche pierożki pełne nadzienia

Przepis

SKŁADNIKI:

ciasto kruche 1 opakowanie tj. 320 g

szynka z piersią z indyka 10 plasterków

ser żółty 20 dag

majonez 3 łyżki

ketchup 1 łyżka

śmietana 1 łyżka

czosnek 2 ząbki

pieprz 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE:

Do wykonania pierożków użyłam gotowego ciasta kruchego. Ciasto rozwinąć i podzielić nożem lub radełkiem na 12 równych kwadratów. Ser żółty pokroić w większą kostkę. Każdy kawałek sera zawijać w plaster szynki. Układać na kwadratach ciasta i zlepiać boki jak pierogi lub w piramidki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Pierożki ułożyć na formie wyłożonej papierem. Posmarować z wierzchu miękkim tłuszczem. Zapiekać 20 minut. sos1: dwie łyżki majonezu wymieszać z łyżką ketchupu. sos1: łyżkę majonezu wymieszać z 1 łyżką śmietany, szczyptą pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pierożki podawać na ciepło Smacznego:)