Przepis
SKŁADNIKI:
ciasto kruche 1 opakowanie tj. 320 g
szynka z piersią z indyka 10 plasterków
ser żółty 20 dag
majonez 3 łyżki
ketchup 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pieprz 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Do wykonania pierożków użyłam gotowego ciasta kruchego. Ciasto rozwinąć i podzielić nożem lub radełkiem na 12 równych kwadratów. Ser żółty pokroić w większą kostkę. Każdy kawałek sera zawijać w plaster szynki. Układać na kwadratach ciasta i zlepiać boki jak pierogi lub w piramidki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Pierożki ułożyć na formie wyłożonej papierem. Posmarować z wierzchu miękkim tłuszczem. Zapiekać 20 minut. sos1: dwie łyżki majonezu wymieszać z łyżką ketchupu. sos1: łyżkę majonezu wymieszać z 1 łyżką śmietany, szczyptą pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pierożki podawać na ciepło Smacznego:)