Przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków ( najlepsze są oczywiście młode,ale zwykłe są równie wspaniałe)
4 gałązki rozmarynu
1 duża czerwona cebula
0,5 główki czosnku ( można więcej jeśli lubicie)
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
1 płaska łyżeczka soli kamiennej
Młode ziemniaki oczyszczamy, zwykłe obieramy i kroimy w ósemki. Zagotowujemy wodę ze zwykłą solą kuchenna i podgotowujemy ziemniaki, aż będą na wpół miękkie. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w ósemki lub piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Rozmaryn płuczemy, osuszamy i rwiemy na kilka mniejszych części. Ziemniaki odcedzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na dużą blachę wykładamy ziemniaki, cebulę, czosnek i rozmaryn. Całość polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Mieszamy, aby oliwa dobrze otuliła każdego ziemniaka.
Pieczemy 15 - 20minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Usuwamy rozmaryn i wykładamy ziemniaki wraz z cebulą i czosnkiem na talerze.
Smacznego!