Ziemniaki z rozmarynem

Krzysztof
Przepisy
26.11.2014 20:19
Ziemniaki z rozmarynem

Przepis

Składniki:

1 kg ziemniaków ( najlepsze są oczywiście młode,ale zwykłe są równie wspaniałe)

4 gałązki rozmarynu

1 duża czerwona cebula

0,5 główki czosnku ( można więcej jeśli lubicie)

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

1 płaska łyżeczka soli kamiennej

Młode ziemniaki oczyszczamy, zwykłe obieramy i kroimy w ósemki. Zagotowujemy wodę ze zwykłą solą kuchenna i podgotowujemy ziemniaki, aż będą na wpół miękkie. W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w ósemki lub piórka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Rozmaryn płuczemy, osuszamy i rwiemy na kilka mniejszych części. Ziemniaki odcedzamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Na dużą blachę wykładamy ziemniaki, cebulę, czosnek i rozmaryn. Całość polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Mieszamy, aby oliwa dobrze otuliła każdego ziemniaka.

Pieczemy 15 - 20minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Usuwamy rozmaryn i wykładamy ziemniaki wraz z cebulą i czosnkiem na talerze.

Smacznego!