Przepis
Pierogi z kruchego ciasta z grzybami
Składniki na około 20 sztuk:
Na kruche ciasto:
200g mąki
2 żółtka
120g masła w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Na farsz:
300g pieczarek
garść suszonych grzybów
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka.
Farsz: suszone grzybki zalewamy pół szklanki wrzątku i odstawiamy na 30 minut do namoczenia, następnie gotujemy do miękkości. Wystudzone grzyby drobno siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż pieczarki zmiękną i woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Podajemy z barszczykiem ciepłe lub zimne.
SMACZNEGO!