kremówka wg Ewy

Krzysztof
Ciasta
22.08.2014 6:25
kremówka wg Ewy

Przepis

biszkopt:

4 jaja

4 łyżki mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru

poncz:

sok z 1/3 cytryny

1/3 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

masa budyniowa:

2,5 szklanki mleka

3 kopiaste łyżki kakao

6 kopiastych łyżek cukru

2 żółtka

250 gramów masła

3 łyżki mąki ziemniaczanej ( 2 zwykłe i 1 z górką)

masa śmietanowa:

0,5 litra śmietany kremówki 30%

1 i 1/4 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wrzącej wody

3 kopiaste łyżki cukru pudru

dodatkowo:

16 sztuk herbatników typu petitki

cukier puder do posypania

Jaja zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, piec w nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.

1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Kakao, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem. Ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.

Żelatynę wymieszać z wodą, schłodzić (ma być jednak wciąż płynna).

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i aromat waniliowy, krótko zmiksować.

Żelatynę zahartować dwiema łyżkami bitej śmietany, dodać do całości, szybko wymieszać.

Masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać herbatniki, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.