Ryba pieczona w soli

Kasia
Obiad
07.05.2020 7:46
Ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli Ryba pieczona w soli – składniki: - 2 plasterki cytryny - kilka gałązek świeżego koperku - ząbek czosnku w całości - 2 plastry cebuli - 1,5 kg soli gruboziarnistej (najlepsza morska, ale kamienna też będzie ok) - 2-3 białka jajka kurzego. Aby przygotować rybę w soli, wystarczy ją otulić solą wymieszaną z białkiem i wstawić do piekarnika, by sól się zarumieniła. Ryby muszę być wyczyszczone, ale łuski mogą zostać, gdyż skórka z tego przepisu nie nadaje się do zjedzenia. Ryba pieczona w soli to stary sposób na rybie mięso (w dodatku bez tłuszczu). Trzeba tutaj zauważyć, że dodatkowym walorem tego przepisu zdecydowanie jest wygląd – kiedy rozbijamy upieczoną skorupkę ze soli, danie zachwyca. W wielu przepisach można zauważyć, że głowa oraz ogon nie są zakryte, ale jeżeli starczy Wam masy, lepiej dokładnie ją zapakować, aby zniwelować utratę wilgotności. Sekret tego przepisu tkwi w użyciu soli gruboziarnistej, która długo się rozpuszcza. Można je także dodać do solnej panierki – korzystajcie z koperku, cytryny, czosnku, cebuli czy innych ulubionych. Gdy wymieszamy ją z białkiem kurzym, mamy dodatkowe zabezpieczenie przed zbyt dużych chłonięciem soli. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt zadowala nawet tych najbardziej wymagających, gdyż technika ta pozwala nam otrzymać bardzo wilgotne, aromatyczne, oraz odpowiednio dosolone mięso. Do tego przepisu najlepiej użyć wypatroszoną rybę o wadze około 1-1,5 kg. - Rybę piec z nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40-45 minut na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2020/05/ryba-pieczona-w-soli-2.html