Bezglutenowe brownie z waniliowymi lodami i solonym karmelem

Anna
Ciasta
07.05.2020 8:59
Bezglutenowe brownie z waniliowymi lodami i solonym karmelem

Solony karmel: (ok. 1 szklanka sosu): - 200 g białego cukru (1 szklanka), - 85 g zimnego masła, - 120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki), - pół łyżeczki soli lub więcej (do smaku). Solony karmel: (ok. 1 szklanka sosu): - 200 g białego cukru (1 szklanka), - 85 g zimnego masła, - 120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki), - pół łyżeczki soli lub więcej (do smaku). Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Składniki: - ok. 130 g masła, - 4 kopiaste łyżki kakao, - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, - 3 jajka, - ok. 2/3 szklanki mąki migdałowej, - szczypta soli, - lody waniliowe i domowy solony karmel. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Solony karmel: Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie (unikamy czarnych, gdyż nie będziemy widzieć jak karmelizuje się cukier). Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Można sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, chyba że lubimy takie mniej wypieczone, lepiące się. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy jeszcze ok. 1 min. Dodajemy mąkę migdałową mieszamy tylko do połączenia się składników. Brownie podajemy z lodami waniliowymi/śmietankowymi lub malinowymi i polewamy solonym karmelem, pyszności. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20-30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/05/bezglutenowe-brownie-z-lodami-i-solonym.html