Bardzo Wam polecam, jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności spróbować tych ogórków. Ogórki po chińsku Ogórki po chińsku – składniki: 2,5 kg ogórków 2 główki czosnku 1.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka chili w proszku 1,5 szklanki octu 1/4 szklanki oleju 500 g cukru. Ogórki po chińsku – wykonanie: Ogórki umyć i pociąć na ćwiartki w przypadku niedużych ogórków gruntowych lub na ósemki i paseczki 4-5 cm, gdy korzystamy z ogórków szklarniowych. Ogórki po chińsku to przepis, który możecie znać także pod nazwą krokodylki, albo ogórki z chili. W tym przypadku mam recepturę od siostry, z którą zawsze wymieniamy się przepisami na konserwy zimowe. To przepis z tych, który po prostu trzeba przygotować, bo gdzieś się spróbowało i smakuje tak, że palce lizać. Jeżeli zaciekawiły Cię ogórki po chińsku, zobacz także: Ogórki po zbójnicku Sałatka gyros na zimę Kiszona sałata Szakszuka na zimę Leczo z cukinii na zimę Ogórki kanapkowe do słoików W garnku zagotować ocet z olejem i cukrem, stale mieszając, by cukier się rozpuścił.