Masa kawowa: 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 500 g zimnego serka mascarpone łyżka świeżo zmielonej kawy Balthazar łyżka kakao 200 ml schłodzonego espresso z kawy Balthazar (lub w ewentualności łyżka kawy zaparzona w 250 ml szklance, następnie odcedzona) Pianka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 30% szklanka świeżych truskawek 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody (przygotować według opisu na opakowaniu) 3 łyżki cukru Truskawki połączyć z cukrem i zblendować na gładką masę. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 100 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu). Dodatek świeżo zmielonej kawy i świeżo zaparzonej kawy, oraz odrobiny kakao czyni to ciasto niezwykle aromatycznym. Śmietanę ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier puder, a następnie niespiesznie łyżka po łyżce wkręcić serek mascarpone. Ten zapach, niesamowicie świeżej kawy – nic się z nim nie równa. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 150 g wafelków o smaku kawowym 80 g rozpuszczonego masła Cienkim strumieniem wlać kawę połączoną z żelatyną i stale miksować, by nie utworzyły się grudki. Kawałek tego puszystego sernika mokka uzupełnić we filiżankę przepysznej kawy i delektować się smakiem, a także chwilą! Smacznego! Nie wyobrażam sobie zacząć dnia inaczej niż przy filiżance czarnego naparu z kofeiną. Na końcu dodać świeżo zmieloną kawę i kakao. Na spodzie umieściłam wafle kawowe z masłem. W garnuszku rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka. Następnie przypada warstwa sera mascarpone i kremówki, które są sercem tego sernika. No i wierzch – nasze polskie, krajowe truskawki w bitej śmietanie to idealne zwieńczenie kawowego posmaku. Uwielbiam, kiedy kawa jest ziarnista i mogę ją samodzielnie zmielić, a następnie w kawiarce zaparzyć.