Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Agata
Dania mączne
07.05.2020 9:30
Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 2 garści czarnych oliwek bez pestek świeży rozmaryn gruba sól morska oliwa z oliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie wciskamy w nią przekrojone na pół oliwki, posypujemy grubą solą morską i rozmarynem. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni. Teraz nie możemy niestety nigdzie podróżować, przenieśmy się więc do pięknej słonecznej Italii póki co tylko na talerzu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/04/focaccia-z-oliwkami-i-rozmarynem.html